Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3 $slide){ ?>

Allergia

Sajnos a kutyákat, macskákat sem kímélik a civilizációs betegségek, mint az elhízás, daganatos elváltozások vagy az allergia. Főleg kutyákon találkozni vele, változatos megjelenési formában. Elég tipikus a hónalji vagy a comb belső felén, hason jelentkező, elmosódó határú bőrpír, a kutyák hátsó felét érintő, pár nap alatt kialakuló nedvedző szőrhiányos ekcéma, vagy a bolhanyál okozta szőrhullás és pörkösödés a hát hátulsó harmadában. Ezeken kívül is számtalan formában jelentkezhet és próbára teheti az állatorvos szakértelmét és a tulajdonos türelmét. Mivel egyértelmű diagnosztikai eljárás nem létezik, lényegében kizárásos diagnózis, miután baktériumokra, gombákra, parazitákra, autoimmun és egyéb okokra nézve már végigvizsgáltuk a pácienst, és az ezekre irányuló kezelési próbálkozások is sikertelennek bizonyultak.

Ha eddig eljutottunk és minden egyéb lehetséges okot kizártunk, már "csak" azt kell eldönteni, hogy mire allergiás az állat. Útba igazíthat például a tünetek szezonalitása, a klinikai megjelenés, a kis dózisú szteroidokra adott válasz, de ha nincs kapaszkodó, akkor  "egyszerűbb" első lépésként az ételallergiát bizonyítani vagy kizárni. Ez abból áll, hogy a kutya egy-két hónapig szigorúan csak egy fehérje és egy szénhidrátforrást ehet. Lehetőleg olyat, amivel életében addig még nem, vagy csak ritkán találkozott. Ez lehet például nyúlhús barna rizzsel, de minél egzotikusabb, annál jobb. Ezt hívjuk eliminációs diétának. Ez alatt a két hónap alatt, semmilyen jutalomfalatot nem kaphat, semmilyen konyhamaradékot, kenyeret, de még fogtisztító rágócsíkot vagy  ízesített féreghajtó tablettát sem. Ha letelt az egy-két hónap és a tünetek még mindig fennállnak, akkor meg kell ismételni a két hónapos diétát egy másik fehérje és szénhidrát forrással. Ennek az az oka, hogy lehet hogy épp azt etettük vele, amire allergiás. Ha a tünetek megszűntek, akkor provokációs próbát kell végezni, ami a különböző fehérje és szénhidrátforrások egyenkénti hozzáetetését jelenti a tünetek ismételt megjelenéséig. Az ételallergiát nem szabad összekeverni az élelmiszerintoleranciával, ami a különféle kereskedelmi tápokban található ízfokozókkal, színezékekkel, stabilizátorokkal, állományjavítokkal, tartósítókkal stb. függ össze, és hasmenésben esetleg hányásban mutatkozik, tápváltásra pedig gyorsan rendeződik.

Ha viszont még a négy hónapnyi szigorú eliminációs diéta ellenére is mutatja a tüneteket, akkor valószínűleg atopiás allergénről van szó, tehát pollenről, háztartási atkáról, vagy akár saját gazdájának a hámpikkelyeiről. Ilyenkor, illetve a táplálékallergia diagnózisának megerősítésére alkalmas a vérvétel, és abból megállapítani, hogy mire allergiás az állat. Sajnos a vérvétel önmagában nem elég megbízható a biztos diagnózishoz.

Ha van ilyen véreredmény, ez alapján el lehet készíttetni egy un. hyposzenzibilizáló oldatsort, amelyben az tüneteket kiváltó allergént, egyre emelkedő dózisban adjuk be az állatnak, míg annak immunrendszere hozzá nem szokik. Ezt a kezelést a később fél évente meg kell ismételni. A vérvizsgálaton alapuló hyposzenzibilizálás a legjobb, de sajnos nem a legolcsóbb megoldás. Alternatívája a szteroid, amely egy gyulladáscsökkentő hatású vegyületcsoport, rendszeres és magas dózisú adagolása viszont igen komoly mellékhatásokat rejt. Így pl. osteoporózist, immungyengeséget, cukorbetegséget és vemhes állatoknál vetélést, elhízást, izomdegenerációt, elhúzódó sebgyógyulást, szőrhullást, gyomorfekélyt okozhat. Ezért célszerű a lehető leggyengébb szteroidot (pl. prednisolon tabletta) használni, és azt antihisztaminokkal, samponnal kombinálva csökkenteni a mellékhatásokat. Ez több munka a tulajdonos részéről, hatásában is elmaradhat ettől, de az állat egészsége szempontjából kedvezőbb. Ennél kényelmesebb és olcsóbb, de komolyabb mellékhatásokat rejt az egyszeri erős hatású depószteroid injekció (pl diprophos).

Naptár

loaderPápai Kisállatambulancia