Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3 $slide){ ?>

Amit minden kezdő gazdi meg szokott kérdezni

Felelősségvállalás. Talán ez az utolsó amire gondolunk, amikor új kölyökkutyát vagy kiscicát viszünk haza. Tisztában kell legyünk azzal, hogy nem mindig lesz aranyos kis „plüssjáték”. Ha  felnő előfordulhat, hogy kiássa a virágokat, rendszeresen megszökik, ugathatja az utcán haladókat, esetleg szétrágja a bútorkárpitot, belepisil a cipőnkbe, összeszőrözi a lakást, szétkaparja a bejárati ajtót, felugatja az egész lépcsőházat. A kölyökkutya nem plüssjáték! Nem ajándéktárgy! Társállat. Nem lehet magára hagyni, nem lehet a gondoskodást, a nevelést megvonni tőle, mint ahogyan saját gyerekünkkel sem tesszük ilyet, hiába rosszalkodik, vagy nem fogad szót. A fent említett viselkedési anomáliák döntő részben a megfelelő foglalkozás, nevelés hiányából fakadnak. A legaranyosabb öleb is alapvetően farkastörvények szerint él családunkban, és ha ezt nem vesszük figyelembe, könnyen fejünkre nőhet.

Másik gyakori probléma, hogy egy állat értékét sokszor hajlamosak vagyunk az érte kifizetett párezer forint alapján megítélni. Az ingyen kapott korcs felnevelése ugyanannyiba kerül, mintha több százezer forintos tenyészállatot vásároltunk volna. Főleg az etetése, de a 90-100%-os TB-támogatás híján a megfelelő állategészségügyi ellátás is komoly pénzbe kerül.

1.: Hányszor egyen?

Pár hetes árván maradt szopós kölyköket 2 óránként, éjjel-nappal etetni kell megfelelő tejpótló tápszerrel. Választott kölyköket napi 4-6x, fél éves kortól napi 2x, egy éves kortól 1x. Gyomorcsavarodásra hajlamos nagy testű fajtáknál később is ajánlatos lehet két részletben etetni. Fontos, hogy a napi szükségletet osszuk ketté, ne adjunk többet.

 2.: Mit egyen?

Örök a háború a gyári tápot és házi kosztot pártolók között. A megfontolandó lényeg a következő. A kutya alapvetően nagy fehérje szükségletű húsevő ragadozó, mint fogazata is mutatja. Ugyanakkor eredeti élőhelyén elfogyasztja a csontokat, a préda növényi eredetű béltartalmát, bogyókat, növényi részeket csipeget. Az étrend jelentős részét tehát hús és kisebb mértékben ízesítés végett zsír kell hogy kitegye, de nem szabad megfeledkezni a csontról belsőségekről és a növényi rostokról, vitaminokról sem. A tápok mellett szól, hogy minőségüktől függően a kutya élettani igényeit jól kielégíti, pontosan adagolható, tárolható. Ugyanakkor hátránya, a sok adalékanyag, nem véletlenül szaporodnak a kisállatok körében is a daganatos és allergiás betegségek. A jól összeállított házi koszt biztosan ízletesebb, viszont könnyen lehet, hogy az állat élettani igényeit kevésbé elégíti ki. Általános hiba a sózás és fűszerezés, ami egészségtelen. A házi koszt nem jelenthet konyhai maradékot, ugyanis egészen más egy kutya és az ember tápanyagszükséglete. A gabonafélék, tészták, a kenyér és főleg az édességek, zsírok magas energiatartalma biztos elhízáshoz vezet. Az értékes fehérjéket hordozó hús mellett főleg zöldségfélékkel, gyümölcsökkel, főzelékekkel lehet az emésztés számára fontos rostszükségletet fedezni. Csontot fél éves korig, a teljes fogváltásig lehetőleg ne kapjon, mert egy letört, elfertőződött tejfog további komoly problémák forrása lehet. Csirkecsont, nagy mennyiségű farhát, csigolya stb. idős állatoknál még szétfőzve is súlyos bélsárrekedést okozhat.

3.: Mennyit egyen?

A kölyökkutya feneketlen bendő, ami nem jelenti, hogy étvágyát a végsőkig ki kell elégíteni. A szükséges mennyiség a táp minőségétől, az állat aktivitásától, élettani folyamataitól függ. Vemhesség, és szoptatás alatt, fiatal és aktív állatnak természetesen többet, ivartalanítás után, idős, hypothyreózisos állatnak kevesebbet. Nagytestű kutyakölyköknél fontos szempont, hogy a növekedés ütemét fékezni kell. Lehetőség szerint a táp által ajánlott szükséglet 80%-át etessük. A túl gyors növekedés, főleg túlzott aktivitással párosítva súlyos fiatalkori csontvelőgyulladást, vagy visszafordíthatatlan ízületi deformitásokat, un. dyspláziát okoz, elhízáshoz vezet. A felnőtt testsúly alig függ a növekedés ütemétől. A különböző kutyafajták felépítése, növekedési üteme eltérő. A kondíció megítélésben ne a fajtára jellemző testtömeget tekintse mértékadónak, az legfeljebb a kutyakiállításon érdekes. Ideális testsúlyú kutya hasának átmérője fajtától függően, de kisebb a mellkasénál, bordái és a gerince nem állnak ki, de éppen érezhetők.

4.: Étrend kiegészítők.

Nagytestű kutyakölyköknél indokolt lehet kalciumkiegészítésről gondoskodni az intenzív növekedési szakaszban, kb. 3 hónapos és 1 éves kor között. Itt is érvényes viszont a mértékletesség. Prémium tápot fogyasztó kutyáknak nincs rá szükségük, sőt a túlzott bevitel egészségkárosodáshoz vezet! Tesco-ban kapható és annál silányabb minőségű, esetleg házi koszt etetése esetén viszont szükséges. A gazdák többsége ezzel tisztában is van, ami viszont rendre elmarad, az a porcerősítő, porcvédő tabletta, amelyre ezeknek a kutyáknak nagy szüksége lenne. 

Kalciumra van szüksége a szoptató szukáknak is nagy alom esetén a 2-3. héttől amikor a kölykök már nagy mennyiségű tejet szopnak, de ennek az összetétele eltér a csontnövekedésre adott tablettáétól.

A szőrminőséget javító szőr-, bőrtápláló tablettát főleg kiállítási kutyák és a családi kedvencek szednek, de krónikus betegségek után, korpásodás, abnormális szőrhullás esetében is szükség lehet rá. A fogkő kialakulását gátló adalékok, tabletták is hasznosak, hosszú szőrű macskák esetében pedig a szőrlabda oldó paszták ajánlottak. Ezek mellett kutyáknak és macskáknak számára is fejlesztettek ki speciális Béres cseppet és egyéb vitaminkészítményeket, melyek immunstimuláns hatásukkal támogatják kutyánk, macskánk egészségét, és számtalan egyéb összetételű étrend kiegészítő lehet még hasznos.

5.: Fürdetés

Minél ritkábban, minél kíméletesebb samponnal, lehetőleg csak tiszta vízzel fürdessük az állatokat. A kutyaszagot senki ne akarja kimosni. A kutyák bőre könnyebben kiszárad mint az emberé és még annyira sem zsírosítható, hidratálható vissza, mint az emberé, hosszú szőrű fajtáknál pedig befülledhet, ez pedig baktériumok, gombák, megtelepedésére ad lehetőséget. Gyakori fürdetéssel eltávolítjuk a bőrt védő zsírréteget, amelyben többek között a bolha és kullancs elleni cseppek és nyakörvek hatóanyaga is feloldódik, így ezek hatékonysága is csökken. Bizonyos esetekben viszont - például allergia, gombás megbetegedés, zsíros seborrhoea stb. kezelésére - orvosilag is indokolt.

6.: Féreghajtás

A bélférgek fajtól függetlenül általában 10-20 nap alatt válnak a féregpete szájon át történő felvételét követően fertőzőképessé, azaz pete űrítésére képes felnőtt féreggé. A féreghajtási programok ennek figyelembevételével alakulnak. Mivel a fonalférgek a vemhes szukák tejmirigyeiben alvó állapotba kerülhetnek és onnan a tejjel a kölykök felvehetik, célszerű az anyaállatot vemhesség alatt kétszer, a kölyköket két hetes kortól választásig két hetes időközökkel, anyjukat pedig havonta egyszer féreghajtani. A kölykök számára legalkalmasabbak a paszták.

Kutyáknak évente egyszer, a veszettségoltással együtt kötelező, de fél évente minden állatnak ajánlott a féreghajtás. Erre általában alkalmas az olcsó „keserű” tabletta, de van ízesített formában is. Más állatok ürülékéhez hozzáférő kutyát, macskát, - főleg ha gyerekkel egy háztartásban élnek - akár havonta is szükséges lehet féreghajtani. Macskák számára bőrre cseppenthető spot-on készítmény is kapható.

7.: Oltások


Az első oltásokat a kutyák immunállapotuktól függően 5-6 hetes, a kijáró macskák 10 hetes korban, a szobacicák 3 hónaposan kapják. Ajánlott oltási programunkat itt találja.

8.: Bolhák

Az új családi kedvenccel együtt utazó bolhákat sokkal egyszerűbb az első nap eltávolítani, mint utólag az elszaporodott bolhacsaládot otthonunkból kiirtani. Ezért célszerű már úgy hazavinni  a szerzeményt, hogy már rajta van egy bolha elleni csepp, amely egy nap alatt elpusztít rajta minden bolhát. Erre a célra kutyáknál már 2 hetes kortól használható az Exspot, macskáknál 6 hetes kortól a Stronghold csepp. Súlyosan fertőzött kölykök esetében célszerű a petéket alaposan kikefélni a szőrzetből. Mindenképpen ajánlott, hogy a kiskutyát, vagy macskát egy-két napra könnyen takarítható, lehetőleg szűk helyen tartsuk. További hasznos információkat itt olvashat.

9.: Fogkő

Érdemes itt is beszélni róla, bár kevesen kérdezik, mert ez a probléma már csak később szokott felmerülni, amikor a folyamat visszafordíthatatlan. Kölyköknél ki gondolna még fogkőre? Pedig ha hozzá akarjuk szoktatni a fogkőképződést gátló, lassító tablettákra, rágócsíkokra, porokra vagy éppen a fogkefére, akkor azt ilyenkor kell elkezdeni. További hasznos információkat itt olvashat.

Naptár

loaderPápai Kisállatambulancia