Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3 $slide){ ?>

Elhízás, fogyókúra

Az elhízás a kutyáinkat, macskáinkat is érintő civilizációs betegség. Számukra is bőségesen rendelkezésre áll az élelmiszer, annak felkutatásáért, megszerzéséért nem kell megküzdeniük, és sajnos sokszor törődésünket is jutalomfalatok formájában juttatjuk kifejezésre.

Érdemes kölyökkortól kezdve odafigyelni a kontrollált energiabevitelre, mert a felszedett kilókat  nagyon nehéz leadni. Ennek oka, hogy a természetben élő állatok szervezete számára alapvető feladat a zsírraktárak rendszeres feltöltése és „karbantartása”. Nincs ez másképp a  házi kedvencek esetében sem. Szervezetük a végsőkig ragaszkodik a zsírdepók megtartásához, és fizikai aktivitás híján az izomzatot is előbb sorvasztja el, mint hogy az energiaraktáraihoz hozzányúlna.

Természetesen az elhízásnak lehetnek hormonális okai is. Mindenki tudja, hogy ivarérett nőstények sterilizálása után könnyen hízásnak indulnak. Ez igaz a hímekre is, bár kevésbé. Érdekesség, hogy a 4-6 hónapos korban, az ivarérettség elérése előtt ivartalanított állatok, felnőttként sem lesznek hajlamosabbak az elhízásra, mint többi társuk. Az anyagcsere intenzitását befolyásoló pajzsmirigy alulműködése is okozhat kóros elhízást, vagy a mellékvese-kéreg szteroid-hormon termelésének fokozódása.

 
Az elhízásnak az emberhez hasonlóan szerteágazó következményei vannak. Alapvető, és szemmel látható az elfekvés, inaktivitás, kedvetlenség, de őket sem kímélik a szív-érrendszeri betegségek és az ízületek fokozott termeléséből adódó krónikus ízületgyulladások, porckorongsérvek.

 Mit kell tennie, hogy le tudja fogyasztani kutyáját, macskáját:

1 - Mielőtt le szeretné fogyasztani kutyáját, vagy macskáját tisztázni kell, hogy nincs-e hormonális zavar a háttérben. Ez a „kórelőzményből”, illetve vér- és/vagy vizeletvizsgálattal tisztázható.

2 - Ezután minden családtag beleegyezését meg kell nyerni, hogy senki ne nassoltassa az állatot napközben.

3 - Fel kell mérni az állat energiabeviteli szükségletét. Ez házi koszt esetében nem egyszerű, gyári tápokra viszont rá van írva. Általában igaz, hogy fogyókúrához - az elhízás mértékétől függően - a kutya cél-testtömegére számított tápanyagszükséglet 60-80%-át kell etetni. A gond az, hogy hétköznapi táp esetén az esszenciális tápanyagok, vitaminok, olajok is csak csökkent menyiségben kerülnek az állat szervezetébe. A speciális fogyasztótápok előnye, hogy ezeket az anyagokat emelt koncentrációban tartalmazzák, emellett pedig növelt rosttartalmuk révén biztosítják a gyomor telítettség érzését, és az összetett szénhidrátok lassú lebomlása a hosszab távon fenntartott vércukor szintet. Ha házi koszttal próbálja fogyasztani az állatot, tartsa szem előtt, hogy a fő energiahordozók számukra is a zsírok és a szénhidrátok (kenyér, tészta, gabonafélék), alacsony energiatartalmúak pedig a jó minőségű fehérjék és a növényi rostok (zöldség, főzelék). Emellett szükséges valamilyen vitaminkészítménnyel pótolni az esszenciális tápanyagokat.

4 - Végül pedig a legfontosabb a fokozatosan bevezetett, az állat és gazája kondíciójához igazított rendszeres testmozgás. Rossz hír, de igaz, hogy ez utóbbi nélkül hasztalan lesz próbálkozunk. A természet ragaszkodik, a zsírraktárakhoz, az izomzat árán is. Ha mi is lusák vagyunk, a kutyánk sem fog lefogyni.

Naptár

loaderPápai Kisállatambulancia