Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3 $slide){ ?>

Fogkő

Ki szereti ha fáj a foga és rothad, bűzlik a szája? Kutyáját se hagyja szenvedni! A fogkő nem természetes jelenség, hanem a háziasított kutyák, macskák természetellenes pépes, konzerv-alapú étrendjének és az abnormálisra tenyésztett fejformák következménye, ahol az egymással szemben álló fogak öntisztító hatása.

A fogkő, a foglepedék megkövesedésével alakul ki. A foglepedéket még le lehet dörzsölni csonttal, száraz táppal, enzimes rágószalagokkal és rudacskákkal vagy akár fogkefével, a fogkő eltávolításához viszont már állatorvosi bódítás és ultrahangos eltávolítás, esetleg polírozás szükséges. A fogkövesség alattomos betegség. Sokszor csak a hátsó, a gazda számára nehezen látható fogakon kezdődik, és a bűzös szájszag már túl későn hívja fel rá a figyelmet. Hajlamosít rá a pépes eleség, tenyésztésből fakadó torz fejforma és nyálösszetétel, ki nem hulló tejfogak, a következményes fogágysorvadást pedig immunhiányt előidéző betegségek segítik.

Először csak a fogíny 1 mm széles gyulladását okozza, majd a fogíny, az álladó gyulladás és bakteriális toxinok hatására fokozatosan visszahúzódik, az állkapocs csontos fogágya feloldódik, a fogak kilazulnak és kiesnek. A laza fogak körüli tasakokban, a gyökerek között megrekedt maradékok rothadnak, bűzlenek. Ilyenkor már a megmaradt fogak tisztítása is csak lassítani tudja a folyamat előrehaladását, és a foghúzáson kívül sokszor más megoldás nem is nagyon marad számunkra. A fogkőben megtelepedett igen agresszív kórokozók a szervezetben elterjedve, szívbillentyűhibát okozó szívbelhártyagyulladás, vagy egyéb súlyos betegségek hátterében állnak. Ezen kívül macskákban a szájhigiénia elhanyagolása eddig bizonytalan eredetű súlyos elváltozásokhoz így plazmasejtes fogínygyulladáshoz (jobb oldali kép), vagy fognyak-elhaláshoz (bal oldali három kép) vezetnetnek, melyek olyan fájdalmasak, hogy az állat visszautasítja a táplálékfelvételt is, és a fogak gyors elvesztésével járnak.

 

Mikor kell ultrahangos fogkő-eltávolítást végezni? Ha a fogíny gyulladása a korona szélén 1 mm széles piros csíkként mutatkozik. Ez megjelenhet egészen enyhe fogkövesség esetén is.  Ez ugyanis a fent vázolt visszafordíthatatlan folyamat első lépcsője. Itt még van megállás. Van állat, amely egészséges immunrendszerrel, jelentősebb fogkövességet is fogínygyulladás nélkül visel, ilyenkor ha nem bűzös a szája, nem feltétlenül szükséges annak eltávolítása. Azonban ha a fogígy begyulladt, nem szabad halogatni a beavatkozást.

Rendelőnkben az állatok fogkőeltávolítás előtt, közben és után antibiotikumot kapnak, mivel a tisztítás során a gyulladt íny vérzésein keresztül baktériumok sodródhatnak a véráramba. Ezen kívül enzimes rágótablettát vagy táplálékra szórható port adunk otthoni használatra, mely a nyál összetételét változtatja meg úgy, hogy azzal a lepedék megkövesedését lassítja.

Naptár

loaderPápai Kisállatambulancia