Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3 $slide){ ?>

Chipkötelezettség

Január elsejétől megváltozik a törvény!! Olcsóbb, viszont minden kutyának kötelező lesz a mikrochip

Az új állatvédelmi törvény kötelezővé teszi minden négy hónapnál idősebb kutya mikrochipes megjelölését. Előírja nekünk (állatorvosoknak), hogy minden vizsgálat előtt ellenőrizzük a kutya mikrochipjét. Amenyiben nincs mikrochip a kutyában, és annak behelyezését a gazda megtagadja, azt kötelességünk jelenteni, miután a kerülei álategészségügyi hivatal dönt a bünetés kiszabásáról. Jó hír, hogy a milkrochip, a beültetés és regisztráció ára max. 3500 Forintra csökken.

 

Addig is ...

Évente több mint 10.000 házi kedvenc tűnik el Magyarországon. A gyepmesteri telepek és állatmenhelyek zsúfolásig vannak a befogott kutyákkal. A mikrochip és a hozzá kapcsolódó központi internetes regisztráció biztonságot jelent a kedvenceink számára, mert segítségével az elveszett állat perceken belül azonosítható és visszajuttatható gazdájának.

2001 július 01-én hatályba lépett a 41/2010 (II. 26.)  Kormányrendelet a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról, melynek értelmében „Ebet forgalmazni, illetve tulajdonjogát forgalmazásnak nem minősülő más módon átruházni kizárólag az állatot azonosító elektronikus transzponderrel (bőr alá ültetett mikrochip) történő megjelölése után lehet.”

Vagyis 2010 július 01-től tulajdonosváltás (adásvétel vagy ajándékozás) esetén kötelező a kutyákat mikrochippel ellátni.

A már meglévő kutyák, macskák számára ajánljuk állatvévdelmi programunk keretein belül a kedvezményes microchip akciónkat, melynek keretében 1000,- kedvezménnyel végezzük a szolgáltatást.

A chip egy pár mm-es polimerkapszulába zárt réztekercs és egy apró, egy azonosító számot kódoló áramkör. Ezt egy tű segítségével kis minimális fájdalommal helyezzük a bal lapocka előtt az állat bőre alá, mely ezután az állat élete végéig szöveti reakció nélkül nyugalomban marad. Amikor a chip-leolvasó mágneses tere közelít hozzá, a réztekercsben apró áramot generál, így az áramkör továbbítani tudja a leolvasónak az általa kódolt azonosító számot. Így bármikor leolvasható a kutya azonosító száma, mely egyedi mint az ujjlenyomat. A chip beültetésekor a kutya, a hozzá tartozó azonosító szám és a tulajdonos adatai felkerülnek egy zárt internetes adatbázisba, mely segítségével a kutyák nyilvántarthatók és az elveszett kutya pillanatokon belül visszajuttatható a gazdájához. A petvetdata (www.petvetdata.hu) adatbázis zárt. A microchip számára bárki rákereshet, a tulajdonos adatai viszont csak jelszóval, állatorvosok számára érhetők el.

Fontos tudni, hogy a mikrochip nem alkalmas nyomkövetésre, sem pedig az oltások, kórlapok tárolására. 

 

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99800028.TV

Naptár

loaderPápai Kisállatambulancia