Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3 $slide){ ?>

Utazás külföldre (EU-ba és egyéb országba)

A kutya, macska, vadászgörény külföldre utaztatása előtt érdemes megérdeklődni, hogy az adott ország milyen feltételeket támaszt az állat beutaztatásával szemben. Európai Uniós országok többségébe elég az állat microchippel történő megjelölése, európai uniós állatútlevél kiállítása és egy érvényes veszettség elleni oltás.

Ez alól kivétel az Egyesült Királyság (Nagy-Britannia), Írország, Svédország és Málta. Az ezen országokra vonatkozó szabályokat a http://www.maok.hu/index.php?pageid=23 címen találja meg, de mindig érdemes az adott ország konzulátusán megtudakolni, nem változtak-e a rendeletek. Svájcba, Norvégiába, Horvátországba, Szerbiába, Ukrajnába, Oroszországba, Montenegróba, USA-ba, Kanadába, Izraelbe, Ausztráliába, Izlandra, Dél-Afrikai Köztársaságba való utaztatás feltételeit is felsorolják itt.

Ezen kívül, főleg déli országokban történő utazáskor érdemes az állatokat Advocate spot-on készítménnyel védeni az ott honos parazitákígy pl. szívférgek ellen.

Műtétek utáni gondozás

Egy műtét természetesen komoly megterhelés az állat számára, megérdemli utána az odafigyelést, gondozást. Szeretnénk pár általános tanáccsal szolgálni:

- Hazaérkezéskor a vénakanül helyén lévő ragtapaszt távolítsa el, nehogy a végtagot elszorítva az bevizenyősödjön!

- A műtéti seb körül a borotvált, fertőtlenített bőrfelületet  zsíros kozmetikai krémmel (Nivea, vaselin) kenje be egyszer, hogy a bőr kevésbé viszkessen. Lehetőleg a  sebre ne kerüljön a krémből!

- A műtétet követő éjszaka a beteg huzatmentes, meleg helyen aludjon, a földön, matracon és betakarva.

- Ma már, az igen korszerű altatási technológiának köszönhetően a kutyákat legtöbbször négy lábon, ébren tudjuk kiadni a kezünkből. Ha az állat mégis bódult lenne, vagy alszik, akkor addig ne kapjon sem enni sem inni, amíg teljesen fel nem ébredt.

 

- FONTOS, hogy a beteg a varratokat ne nyalja, mert a steril sebet befertőzi és a seb szétnyílik! Szükség esetén kérjen tőlünk állatorvosi gallért!

- Ezzel szemben a varratok jól ellenállnak a fizikai behatásoknak, úgyhogy ha az állat igényli nyugodtan sétáltathatják.

- A varratot esetleg takaró fehér ragtapaszt 48 óra múlva távolítsa el, mert a továbbiakban gátolja a sebgyógyulást!

- Császármetszés után, vagy elhízott kutyánál a sebet az összefekvő bőrredők között rendszeresen törölje szárazra.

- Varratszedés egy-másfél hét múlva, időpont egyeztetése és altatás nélkül történik.

- Ha bármi rendellenességet észlel, hívjon a +36/703865542 számon!

Fül és farokvágás

Az esztétikai célból végzett fül- és farokcsonkítás törvényileg tiltott minden kutyafajta esetében.

Gennyméh

A gennyméh a kutyának gyakori, végzetes, de időben felismerve jól kezelhető betegsége. Macskákban ritka. Kialakulását segíti ha egy szuka több éven át nem ellik, ha rendszeresen álvemhes, ha ivarzásmegszakításra hormoninjekciókat kat, vagy elhúzódik, rendszertelen az ivarzása. Ivarzás után pár hónappal alakul ki. Általános, egyre súlyosbodó elesettség, hányás mellett sok víz ivásával jár. A betegség antibiotikumra átmenetileg javulhat, de hosszú távon a belső mérgezés a kutya biztos elhullásához vezet. Egyik formájában a méhszáj lehet zárt, ilyenkor csak a hastérfogat növekedése, vagy az ultrahangos vizsgálat során jellegzetes ampullázottság látható. A másik esetben a méhszáj nyitott, így a hüvelyből csordogáló genny segíti a diagnózist. Kialakulására is két lehetőség van. Egyik esetben hormonális egyensúlyzavar következtében alakul ki egy steril gennygyülem, a másik esetben a húgyutakból felszálló baktériumok bekebelezésére gyűlnek össze a gennysejtek.

A gyors, olcsó és biztos megoldást a méh és a petefészkek műtéti eltávolítása, tehát a szuka ivartalanítása jelenti. A gyógyszeres lehetőség, amivel ritkán, igen értékes, tenyésztésre szánt szukáknál lehet próbálkozni, jóval költségesebb, a kezelés hosszabb, kimenetele bizonytalan, sok a visszaesés, és a szuka későbbi termékenysége is kérdéses.

Megelőzésében fontos szerepet játszik a fedeztetni nem kívánt szukák mielőbbi ivartalanítása.

Fogkő

Ki szereti ha fáj a foga és rothad, bűzlik a szája? Kutyáját se hagyja szenvedni! A fogkő nem természetes jelenség, hanem a háziasított kutyák, macskák természetellenes pépes, konzerv-alapú étrendjének és az abnormálisra tenyésztett fejformák következménye, ahol az egymással szemben álló fogak öntisztító hatása.

A fogkő, a foglepedék megkövesedésével alakul ki. A foglepedéket még le lehet dörzsölni csonttal, száraz táppal, enzimes rágószalagokkal és rudacskákkal vagy akár fogkefével, a fogkő eltávolításához viszont már állatorvosi bódítás és ultrahangos eltávolítás, esetleg polírozás szükséges. A fogkövesség alattomos betegség. Sokszor csak a hátsó, a gazda számára nehezen látható fogakon kezdődik, és a bűzös szájszag már túl későn hívja fel rá a figyelmet. Hajlamosít rá a pépes eleség, tenyésztésből fakadó torz fejforma és nyálösszetétel, ki nem hulló tejfogak, a következményes fogágysorvadást pedig immunhiányt előidéző betegségek segítik.

Először csak a fogíny 1 mm széles gyulladását okozza, majd a fogíny, az álladó gyulladás és bakteriális toxinok hatására fokozatosan visszahúzódik, az állkapocs csontos fogágya feloldódik, a fogak kilazulnak és kiesnek. A laza fogak körüli tasakokban, a gyökerek között megrekedt maradékok rothadnak, bűzlenek. Ilyenkor már a megmaradt fogak tisztítása is csak lassítani tudja a folyamat előrehaladását, és a foghúzáson kívül sokszor más megoldás nem is nagyon marad számunkra. A fogkőben megtelepedett igen agresszív kórokozók a szervezetben elterjedve, szívbillentyűhibát okozó szívbelhártyagyulladás, vagy egyéb súlyos betegségek hátterében állnak. Ezen kívül macskákban a szájhigiénia elhanyagolása eddig bizonytalan eredetű súlyos elváltozásokhoz így plazmasejtes fogínygyulladáshoz (jobb oldali kép), vagy fognyak-elhaláshoz (bal oldali három kép) vezetnetnek, melyek olyan fájdalmasak, hogy az állat visszautasítja a táplálékfelvételt is, és a fogak gyors elvesztésével járnak.

 

Mikor kell ultrahangos fogkő-eltávolítást végezni? Ha a fogíny gyulladása a korona szélén 1 mm széles piros csíkként mutatkozik. Ez megjelenhet egészen enyhe fogkövesség esetén is.  Ez ugyanis a fent vázolt visszafordíthatatlan folyamat első lépcsője. Itt még van megállás. Van állat, amely egészséges immunrendszerrel, jelentősebb fogkövességet is fogínygyulladás nélkül visel, ilyenkor ha nem bűzös a szája, nem feltétlenül szükséges annak eltávolítása. Azonban ha a fogígy begyulladt, nem szabad halogatni a beavatkozást.

Rendelőnkben az állatok fogkőeltávolítás előtt, közben és után antibiotikumot kapnak, mivel a tisztítás során a gyulladt íny vérzésein keresztül baktériumok sodródhatnak a véráramba. Ezen kívül enzimes rágótablettát vagy táplálékra szórható port adunk otthoni használatra, mely a nyál összetételét változtatja meg úgy, hogy azzal a lepedék megkövesedését lassítja.

Naptár

loaderPápai Kisállatambulancia