Company Logo
slide 1 slide 2 slide 3 $slide){ ?>

Fogamzásgátlás, magzatelhajtás

Kutyáknál, macskáknál is van lehetőség fogamzásgátlásra, az ivarzási ciklusok felfüggesztésére, vagy az ivarzás elfolytására. Nem ajánlott a hormonkezelés az első tüzelés idején, mivel az ilyenkor a még labilis hormonháztartásban hosszútávú károkat okozhatunk vele.

Az ivarzás elnyomása, az ivarzás első jeleivel együtt beadott hormoninjekcióval gyenge hatásfokú, néhány nappal rövidíti csak meg a tüzelési időszakot. Az állat három-négy hónap múlva, az évszaknak, időjárásnak megfelelően újra ivarzani fog, sorozatosan alkalmazva viszont növeli a gennyméh kialakulásának veszélyét.

Ennél szerencsésebb az előre programozott, nyugalmi fázisban kezdett, és több éven át folyó gyógyszeres "ivartalanítás", melynek sokkal kevesebb a mellékhatása.

Magzatelhajtás a vemhesség 45. napjáig történhet. A vemhesség 25-30. napja környékén ultrahanggal már láthatók a magzatok, így lehetőség van mérlegelni, hogy szükséges-e egyáltalán a kezelés. Hátránya hogy az esetleg későbbre halasztott magzatelhajtás jobban megterheli a szuka szervezetét. Az eddig használt gyógyszer, mellyel a párosodást követő 3. és 5. napon beadva meg lehetett akadályozni a megtermékenyült petesejt beágyazódását megszűnt.

Naptár

loaderPápai Kisállatambulancia